preloader__image

Sporazum o saradnji između RTVTK i FTZ - više prostora za pozitivne građanske priče

Fondacija tuzlanske zajednice danas je potpisala sporazum o partnerskoj saradnji sa RTVTK, na projektu “Naša zajednica je naša odgovornost”, koji se u partnerstvu sa USAID BiH provodi u okviru programa “Snaga lokalnog”. Buduća saradnja podrazumijevat će afirmaciju pozitivnih vrijednosti i promjena u zajednicama Tuzlanskog kantona koje su rezultat aktivnosti građana i njihovih inicijativa.

“Saradnja sa RTVTK je za Fondaciju od izuzetne važnosti, s obzirom na to da ćemo zajednički raditi na promociji društveno korisnih aktivnosti koje će aktivne grupe građana realizovati kroz našu grant podršku. Time želimo zjednički predstaviti sjajne priče o ljudima koji mijenjaju naše zajednice na bolje i koji realizuju sjajne projekte za dobrobit svih građana, a posebno onih najosjetljivijih”, istakla je tom prilikom Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice

Javni servis Tuzlanskog kantona u narednom period biće spona u tom smislu i u okviru svojih programskih sadržaja izvještavaće o uspješnim poduhvatima građana, pojedinaca i organizacija u TK i na taj način afirmisati učešće građana u razvoju zajednice.

Kasim Softić, direktor RTVTK smatra da će od ove saradnje najveći benefit imati građani TK: “Kompletan naš program će biti otvoren za sve inicijative koje doprinose boljitku građana u TK. Pozitivnih priča ima jako puno, ali one su nažalost u debeloj sjeni političkih pojava. Mi ćemo učiniti sve da otvorimo svoj program i damo prostor inspirativnim ljudima, kojih imamo jako puno. Oni su često u sjeni onog što se nepravedno nametnulo kao nekakav prioritet, a to su politički sukobi. Zbog toga ćemo mi tu nepravdu svakim danim nastojati ispravljati.”

Budući da će aktivnosti na projektu obuhvatiti područje cijelog Tuzlanskog kantona, od velike je važnosti podrška ovog javnog radio televizijskog servisa. Promocija pozitivnih priča doprinijeće većem učešću građana u procesima razvoja zajednica i ujedno im pružiti informacije o mnogoborjnim prilikama i načinima na koji se i sami mogu angažovati i unaprijediti uslove življenja u svojim mjestima, bez obriza na to da li se radi o edukacijama, treninzima ili finansijskoj podršci kroz različite fondove.