Studenti Elektrotehnike u Tuzli otvaraju laboratoriju za sve studente UNTZ-a

Da su mladi nosioci promjena u svojim zajednicama, pokazali su studenti Elektro-tehničkog fakulteta u Tuzli  koji sa optimizmom svoje snove pretvaraju u stvarnost. S ciljem motivisanja studenata svog fakulteta, prošle godine su sa inicijativom pod nazivom LUSFET aplicirali Fondaciji tuzlanske zajednice kroz kampanju ‘’Budi junak/junakinja svoje zajednice 2017.’’

LUSFET je projekat koji ima za cilj da obezbijedi prostor, opremu i stručnu pomoć svim mladim ljudima koji žele da implementiraju svoje tehničke ideje, a sve u svrhu edukacije mladih inženjera i drugih studenata iz oblasti novih tehnologija kako bi unaprijedili svoje znanje i direktno utjecali na privredno okruženje u kome se nalaze.

Prepoznavši potrebe mladih ljudi, Odbor Omladinske banke Tuzla 2017.  ovu inicijativu ocijenio je visokim ocjenama omogućivši im na taj način finansijsku podršku Fondacije tuzlanske zajednice za realizaciju iste. 

Student Elektrotehnike i ujedno koordinator projekta Adis Nukić kaže kako ovaj projekat predstavlja njihov skromni doprinos samom razvoju poslovne zajednice u našoj loklanoj zajednici, kao i jačanju uloge mladih u istoj.

‘’Od izuzetnog je značaja da mladi budu aktivni učesnici u društvu, da budu dio ovakvih i sličnih projekata, te na taj način dođu do potrebnih znanja i vještina koji su ključni za lični razvoj, a samim tim i za pronalazak posla.”-kazao je Adis dodavši kako kod studenata Elektrotehnike vlada velika zainteresovanost za laboratoriju koja će uskoro biti otvorena.

Studentska laboratorija sadržavat će opremu iz raznih oblasti elektrotehnike kao što su: obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost, elektronika, automatika, biomedicinski inžinjering i mnogi drugi što će studentima omogućiti da praktično primijene znanja koja usvajaju na fakultetu. 

‘’Kao studenti razmišljali smo kako možemo poboljšati studiranje, gdje pronaći inspiraciju i motivaciju. Shvativši da je na fakultetu oprema u laboratoriji  stara više od 20 godina, a znamo da tehnologija napreduje izuzetno velikom brzinom, odlučili smo da je studentska laboratorija sa novom opremom temelj za naša usavršavanja.’’-ističe Adis. 

Udruženje studenata na Elektrotehnici broji oko 40 članova, predstavnika svih godina, koji aktivno surađuju sa ostalim studentima trudeći se unaprijediti svoje znanje.

‘’Naše Udruženje često organizuje stručne  posjete izvan Bosne i Hercegovine gdje posjećujemo druge fakultete Elektrotehnike kao i razne firme gdje studenti imaju priliku da iz prve ruke vide savremena dostignuća u industriji.’’-ističe Adis dodavši kako su ih upravo takve posjete i dostignuća drugih fakulteta motivisala da i na svom fakultetu otvore laboratoriju u kojoj će nesmetano moći raditi.


Kampanja ‘’Budi junak/junakinja svoje zajednice’’ pokazala je da mladi u našim zajednicama najbolje razumiju potrebe drugih mladih, kao i probleme i poteškoće sa kojima se susreću, te je upravo iz ovog razloga njihova saradnja ključni faktor u kreiranju bolje budućnosti za sve nas.
  

‘’Među studentima našeg fakulteta vlada mišljenje da mladi napuštaju našu državu tražeći mjesto gdje nema korupcije i gdje će njihov rad biti cijenjen. Smatramo da je mladima neophodna podrška, savjetovanje i podsticaj da realizuju svoje ideje jer samo  na taj način mogu utjecati na cjelokupnu poslovnu klimu u Bosni i Hercegovini.‘’-ističe Adis Nukić dodavši kako se zajedno sa kolegama trudi iskoristiti svaku priliku koja im se nudi, a može im pomoći na njihovom putu ka pozitivnim promjenama.

Adis je trenutno, zajedno sa ostalim kolegama i kolegicama, u fazi nabavke potrebne opreme za laboratoriju koja bi trebala zaživjeti do kraja ove godine u Kampusu Univerziteta u Tuzli, a mi vjerujemo da će upravo to mjesto biti polazište inovativnih ideja koje ovi mladi ljudi žele da realizuju.