U toku edukacija za poduzetnike

U aprilu 2021. godine započeli smo sa dvomjesečnim ciklusom edukacija za poduzetnike. Konstantno se prilagođavajući epidemiološkim preporukama, online edukaciju ovog vikenda zamijenili smo edukacijom uživo. 20 polaznika sa područja Tuzlanskog kantona imaju priliku da nauče sve o konceptu izrade biznis plana.

Ovom edukacijom polaznici će unaprijediti svoja znanja i vještine o fazama poslovnog planiranja, marketinga, izrade cash flow plana i razviti ostale poduzetničke kompetencije. Na kraju će biti osposobljeni da kreiraju poslovni plan i da isti kandiduju za finansijsku podršku kako bi pokrenuli vlastiti mali biznis. Nakon procjene dostavljenih biznis planova, Fondacija će obezbijedti finansijsku podršku za minimum 4 mala start-up biznisa (do 5.000 KM po biznisu) i za najmanje 5 prihodovnih aktivnosti iz domena poljoprivrede i stočarstva (do 2000 KM). Ukupna finansijska vrijednost izdvojena za podršku u ovom javnom pozivu iznosi 30.000,00KM.

Predavač je Mr.Sc. Adem Azapagić, dugogodišnji iskusni konsultant za preduzetništvo koji je i sam poduzetnik još od davne 1987.godine. Interaktivne edukacije se održavaju u prostorijama Edukacijskog centra Nahla u Tuzli.

U ovom ciklusu edukacija od ukupno 20 polaznika, velika većina su žene. Jedna od njih je Melisa Softić iz Kladnja, koja se bavi proizvodnjom prirodne kozmetike: “ Kad sam vidjela priliku da unaprijedim svoj biznis znala sam da je ne smijem propustiti. Želim  naučiti sve što može unaprijediti moje poslovanje, a ako bude sreće dobiti i finansijsku podršku. Znanje koje mi najviše nedostaje je marketinški segment vođenja biznisa, u smislu plasmana proizvoda, tako da me raduje što ću kroz ovu edukaciju saznati više o tome.”

Ističući kako je neformalno obrazovanje jako bitno, ukoliko želimo unaprijediti svoj profesionalni razvoj, Dženana Žilić iz Tuzle, osnivačica predškolske ustanove, smatra da će joj ova edukacija uveliko pomoći. Posebno je sretna zbog činjenice da profesor fino prenosi znanje, potiče polaznike na razmjenu mišljenja, diskusije, na aktivno učešće generalno.

 “Prezadovoljna sam edukacijom. S obzirom na to da sam cijeli radni vijek uključena u rad sa djecom, nemam predznanja iz poduzetništva, tako da mi je ovo vrlo bitno. Najviše me zanima izrada biznis plana, jer sam jedan već uradila po svom nahođenju, pitajući ljude za savjet i konsultujući se. Međutim, imati ovakve korak po korak upute, je nešto sasvim drugo, tako da ću sada isplanirati i korake za budućnost”, objašnjava Dženana i dodaje da je iako radeći ad-hoc bila na dobrom putu.

Fondacija tuzlanske zajednice (FTZ) u okviru projekta  ˝Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK˝ koji implementira uz partnersku saradnju Freudenberg fondacije i finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za vanjski razvoj (BMZ) realizuje i aktivnosti usmjerene na poboljšanje poduzetničkih kompetencija građana s ciljem povećanja zapošljivosti i samozapošljivosti građana kroz podršku pokretanju malih start-up preduzeća ili unaprijeđenje prihodovnih aktivnosti domaćinstva.