preloader__image

U Tuzli otvorene dvije Male besplatne biblioteke: Knjiga za knjigu!

Još u aprilu ove godine, povodom Međunarodnog dana knjige, učenici i nastavnici Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ u Tuzli, organizovali su zanimljive aktivnosti kojima su željeli doprinijeti podizanju svijesti o kulturi čitanja. Završna aktivnost bilo je otvaranje „Male besplatne biblioteke“ koju su u ovoj školi pripremili za sve sugrađane.

Mala besplatna biblioteka projekat je na kojem je mjesecima radio vrijedni tim učenika i nastavnika Katoličkog školskog centra. Angažovali su se svi – od učiteljice Ivane Pejić, koja je i tvorac ove ideje, pa sve do profesora umjetnosti Borisa Pejića.

Upravo profesor umjetnosti je sa svojim polaznicima likovne sekcije osmislio i dizajnirao izgled kućice u kojoj se nalaze knjige. Željeli su, kazao je profesor Pejić, „da ova mala biblioteka ima originalan dizajn i futuristički izgled“ u čemu su, sigurni su poslije mnogobrojnih pozitivnih komentara, i uspjeli.

Tako su po završetku svih pripremnih aktivnosti, učenici VIIIa sa nastavnicom Marijanom Visković, na ulicama grada promovisali svoj projekat i finalni izgled „Male besplatne biblioteke“. Sugrađanima su pojasnili kako se kućice koriste, po kojem principu se mogu posuditi knjige, kako podržati projekat i gdje ih mogu pronaći, jer važno je, kako kažu, da malim, jednostavnim koracima krenu u misiju podizanja čitalačke kulture kod svojih prijatelja, komšija, sugrađana...

Tuzla po uzoru na svjetske metropole
Cijeli projekat koji se oslanja na ideju svjetskog pokreta „Little Free Library“ za slobodnu razmjenu knjiga, podržala je i Fondacija tuzlanske zajednice. Cijeli koncept „Male besplatne biblioteke“ funkcioniše po principu „knjiga za knjigu“: jednu uzmeš, jednu daš, što predstavlja idealan način promovisanja čitanja među ljudima.

Iako su širom svijeta ovakve male biblioteke česta pojava, učenici Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ Tuzla se nadaju da će se uskoro ova ideja početi širiti i po našoj zemlji. Za sada u Tuzli postoje dvije male besplatne biblioteke koje su svim prolaznicima, sugrađanima, turistima, dostupne u školskom kompleksu Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“, ali i u sklopu kompleksa panonskih jezera „Pannonica“ Tuzla.