preloader__image

Malo po malo i drvo po drvo, Tuzla je u posljednjih sedam godina bogatija za oko hiljadu stabala

 

Građani Tuzle, filantropi, aktivisti i učenici zasadili su jučer šezdeset stabala srebrnolistog javora, bijele breze, crvenoliste šljive i smrče na zelenoj površini iza Bloka D u tuzlanskom naselju Sjenjak. Sadnja je organizovana u okviru kampanje “Drvo za prijatelja – drvo za Angelinu”, koju Fondacija tuzlanske zajednice organizuje po sedmi put i kroz koju je u posljednjih mjesec dana više od stotinu donatora skupilo novca za kupovinu i sadnju mladica zimzelenog i listopadnog drveća. Nova stabla će revitalizirati postojeću zelenu površinu i učiniti je prigodnijom za igru i boravak.

Nina Avramović Trninić, setra Angeline Hadžić u čije je sjećanje Fondacija tuzlanske zajednice i pokrenula kampanju prije sedam godina, kazala je kako je ovo velika stvar za zajednicu. Iako je prije nekoliko godinu otišla u inostranstvo, sretna je što je ove godine mogla prisustvovati akciji sadnje stabala.

- Ovo radimo za nekoga ko je prerano otišao, a koga želimo zadržati u sjećanju. Inicijativa traje već sedmu godinu, toliko već Angelina nije s nama, i drago mi je da je kampanja prerasla u “Drvo za prijatelja”, da nije više samo za Angelinu, nego da i drugim ljudima damo priliku da posade drvo za svoje drage osobe. Koliko god se ovo nekome činilo malim, zajednicu je ovo veliko, jer malo po malo, drvo po drvo, sad imamo par stotina sadnica u cijelom gradu kojih ne bi bilo da mi nismo odlučili uraditi to malo po malo, kazala je Nina Avramović Trninić.

Kampanja “Drvo za prijatelja – Drvo za Angelinu” započela je prije sedam godina u sjećanje na prerano preminulu aktivisticu, filantropisticu i zaposlenicu Fondacije tuzlanske zajednice Angelinu Hadžić. Sadnja stabala je od tada do danas prerasla u simboličko čuvanje sjećanja na drage osobe, ali i konkretno unaprjeđenje životnog ambijenta u zajednicama.

Tarik Baraković, koordinator programa filantropije i poduzetništva u Fondaciji, je kazao kako se akcija organizovala i provela u saradnji sa strukom i lokalnom vlašću. 

- Osim što čuvamo sjećanje na naše najmilije, Fondacija tuzlanske zajednice FTZ na ovaj način promoviše i transparentnost davanje preko naše platforme Doniraj.ba, koja već pet godina funkcioniše i koja omogućava običnim ljudima i firmama da podrže kampanje koje smatraju da su za njih bitne, a da pri tome tačno znaju gdje je novac otišao. Donacije su automatizirane i transparentne i u stvarnom vremenu vi vidite, u sekundi, kad je ko donirao i koliko za koju akciju i kampanju. Ova akcija pokazuje i svu svoju snagu i sinergiju aktera u zajednici, pojedinaca i firmi koje na ovaj načoin mogu svoj grad da učine ljepšim mjestom za život. Ovo je poziv i svima ostalima da pokrenu slične akcije i da život u našim zajednicama učinimo ljepšim, kazao je Baraković.

Dva stabla je posadio i stanovnik Sjenjaka Senad Sijerčić, koji je svoje donacije odlučio usmjeriti za nabavku stabala u znak sjećanja na njegovog brata.

- Prvo se želim zahvaliti Fondaciji što nam je omogućila da se na ovaj način sjećamo svojih najmilijih i da sačuvamo ta sjećanja. Mi smo posadili dva drveta, za doktora Izmira Sijerčića, koji je umro prošle godine od COVID-19. Osim što nam je u srcima, sad nam je i tu na očima, kazao je Sijerčić.

Ove godine su se inicijativi pridružila i djeca vrtića Maštaonica, koja su prikupila i donirala novac za šest sadnica, od kojih su tri posađene ispred njihovog vrtića, kako bi u budućnosti mogli da brinu o njima. Budući da su važan dio svih društvenih procesa upravo njegovi najmlađi članovi, djeca iz ovog vrtića donijela su posebnu svježinu u ovu, već tradicionalnu inicijativu koja solidarno okuplja Tuzlake u ideji čuvanja sjećanja i brige za budućnost.

Zahvaljujući nesebičnom zalaganju donatora i volontera do sada je posađeno više od 1000 sadnica u cijeloj Tuzli.