preloader__image

Udruženje građana Tuzla Trail mapiralo 16 staza u brdima iznad grada 

U organizaciji Udruženja Tuzla Trail održana je „13k fun run“, odnosno trrail trka na stazi „Klupa“, na kojoj se u prelijepom prirodnom ambijentu iznad Tuzle utrkivalo oko trideset članova Udruženja. Uređenje staze koje je prethodilo trci, dio je projekta podržanog od strane Fondacije tuzlanske zajednice u okviru programa Snaga lokalnog, kojeg na području Tuzlanskog kantona provodi uz podrčku USAID-a

Staza “Klupa”, dužine 13 kilometara i sa elevacijom od 600 metara, nedovoljno je poznata širem građanstvu, a nalazi se nadomak grada, smatraju u Tuzla Trail-u. Mapiranjem ove staze i njenim uređenjem, iz nadaju se da će stazu učiniti poznatijom, pristupačnijom, te da će biti više korištena, posebice u zimskim mjesecima, kada su Tuzlaci suočeni sa velikim zagađenjem zraka.

Udruženje građana Tuzla Trail od 2017. godine popularizira ovaj vid trčanja u Tuzli. Istraživanjem terena entuzijasti okupljeni u priči o trail trčanju su prepoznali prednosti konfiguracije brdovitog terena oko grada. Nakon velikog broja održanih tereninga u prirodi uočili su da se konfiguracija terena sa svojom visinskom razlikom i prirodnom podlogom može prilgoditi za odlične staze za trail trčanje.

Edin Dizdarević, predsjednik Udruženja i pokretač inicijative kaže da su u proteklim godinama, otkako djeluje udruženje, uredili mnogo staza: “Danas na brdima oko tuzle imate 16 mapiranih trail staza, što je preko 50 km. U katalogu staza Tuzla Trail-a, svaka staza pored osnovnih informacija sadrži mapu kretanja, visinsku razliku i mogućnost downloada treka, za korištenje putem GPS satova ili pametnih telefona. Time su sve staze dostupne zainteresovanim rekreativcima da se okušaju na istim bez posebno angažovanih vodiča ili članova Tuzla Trail tima. No, važno je napomenuti građanstvo da na staze uvijek krenu s adekvatnom opremom, te nas kontaktiraju za savjet ako je to potrebno.”

Iako se u udruženju pripremaju za organizaciju  šeste sezone Tuzla Trail Lige, kažu da uvijek rado nađu vremena da organizuju trke koje nisu takmičarskog karaktera, na koje su uvijek dobrodošla i djeca. U pauzama, kažu, pokupe otpad koji nađu u prirodi, zabave se i prije svega dišu punim plućima.