preloader__image

Ujedinjeni aktivisti adaptirali tri autobuske stanice u Par Selu

Kroz tuzlansku mjesnu zajednicu Par Selo najvećim dijelom prolazi magistralni put duž kojeg postoje četiri autobuske stanice koje svakodnevno koristi na stotine stanovnika ovog dijela Tuzle. Nažalost, neuslovne stanice nisu ispunjavale nijednu od svojih namjena: štititi od kiše ili sunca sve one koji su čekali autobuse na njima. Zbog nedostatka nadstrešnica, ali i klupa, svi korisnici autobuskog prevoza su bivali izloženi različitim vremenskim uslovima. Zato su lokalni aktivisti kroz nekoliko svojih projekata doprinijeli upravo njihovoj modernizaciji.

Tako su kroz dvije faze u potpunosti izmijenili izgled postojeće autobuske stanice „Pijesak“. Riječ je o stanici koja decenijama unazad postoji u Par Selu, a koja od trenutka postavljanja nije uređivana. Zbog činjenice da upravo sa ove stanice veliki broj ljudi odlazi za obavezama i poslije njih se vraća kući, lokalni aktivisti su je odlučili, natkriti i prilagoditi potrebama svih mještana.

Međutim, nije „Pijesak“ jedina autobuska stanica na teritoriji ove zajednice koju brojni učenici i studenti, radnici ili starije osobe svakodnevno koriste. Zato je projekat ubrzo dobio i nastavak kojim su aktivisti udruženim snagama i uz podršku Fondacije adaptirali Pilipovu česmu i novu autobusku stanicu koja se uz nju nalazi.

Inače, Pilipova česma je popularno izvorište vode koje se nalazi uz autobusku stanicu na Orašju u Par Selu. Nažalost, po svjedočenjima lokalnog stanovništva u njeno održavanje nije uložena skoro nijedna marka pa je zato finansijska podrška za njenu adaptaciju došla u pravom trenutku.

Poslije nešto više od godinu dana trajanja sve tri faze projekta, aktivisti su, kako kažu, postigli svoj konačni cilj. U potpunosti adaptirane autobuske stanice u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Par Selo su iza njih, za šta su uspjeli prikupiti značajna finansijska sredstva. Fondacija tuzlanske zajednice ih je finansijski podržala sa ukupnim novčanim iznosom nešto manjim od 8.000 KM, dok su aktivisti vlastitim učešćem obezbijedili oko 4.000 KM.

Značajno je i to što su se svi aktivisti iz ove zajednice ujedinili prilikom uređivanja autobuskih stanica budući da su pored Udruge mladih „Par Selo-Dubrave“, koji su i inicijatori cijele ove priče, učešće uzeli i predstavnici Osnovne škole „Pasci“, Vijeće roditelja Osnovne škole „Pasci“, Mjesna zajednica Par Selo, te oko 60 volontera-aktivista.