Uz podršku Ministartstva privrede TK i FTZ studenti medicine organizovali prijeko potrebne edukacije

 

Udruženje studenata medicine „BoHeMSA“, Lokalni komitet Tuzla, u okviru projekta „Sew it up“, uspješno je kroz radionice i praktične vježbe educiralo preko stotinu studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli o tehnikama hirurškog šivenja i drugim praktičnim vještinama koje im nedostaju.

Naida Salković članica udruženja „BoHeMSA“, studentica četvrte godine medicine i koordinatorica projekta kaže da je interes studenata nadmašio sva njihova očekivanja, te da su sva online predavanja, stručne radionice, ali i edukativni video materijali i brošure, koje su u sklopu projekta organizovali i izradili studenti vrlo rado posjetili, odnosno koristili kako bi u budućnosti bili što bolji stručnjaci.

Podrška struke motivira studente

Projekt „Sew it up“ idealan je primjer uspjeha i podrške lokalnim inicijativama koja je ove godine došla sa različitih strana. Uz podršku međunarodnih donatora, Fondacija tuzlanske zajednice podržala je aktivnosti čija je realizacija izvedena i uz podršku lokalne vlasti, odnosno Minsitarstva privrede TK, te struke, s  obzirom na to da su edukativne i praktične radionice vodili iskusni profesori i doktori različitih grana medicine. 

„Imali smo tri vrste radionica, hirurško šivanje, primarna obrada rane, zatim venepunkcija i plasiranje IV kanile, te plasiranje urinarnog katetera i nazogastrične sonde. Svake godine ostvarujemo sve više novih suradnji i kontakta, tako da su sa nama i ove godine bili tu naši profesori, docenti, medicinske sestre i tehničari, hirurzi, anesteziolozi, ali i mladi ljekari koji se tako rado odazovu našim pozivima i odvoje svoje vrijeme baš zbog toga što smo mi uvijek presretni kada imamo priliku učiti stvari s kojima se u okviru formalnog obrazovanja susrećemo samo površno“, kaže Salković i dodaje kako sve ono što su zamislili i isplanirali u skladu s potrebama studenata, ne bi bilo moguće bez svesrdne podrške koju su dobili iz različitih sektora.

Saradnja javnog i civilnog sektora polučuje kvalitetnije rezultate

Važnost zajedničkog djelovanja u smislu pružanja podrške na transparentan način i udruženog djelovanja kako bi ovakve inicijative mogle biti implementirane uvidjelo je i Ministarstvo proivrede Tuzlanskog kantona.

 „Smatram da na saradnji civilnog i javnog sektora moramo konstantno raditi i podići je na veći nivo. Ni jedan od dva sektora ne može u nekim situacijama na adekvatan način odgovoriti na potrebe u zajednicama, iz različith razloga, pa je zbog toga ova saradnja još važnija. Lično potenciram međusobnu podršku u ovom smislu, jer ako se udružimo možemo ostvariti kvalitetnije rezultate. Bez toga su oba sektora u zaostatku“, kaže Edin Duraković, ministar privrede TK.

Jedna od studentica koja je prepoznala važnost ovog projekta i odlučila učestvovati je Belkisa Hasanović, koja je trenutno na četvrtoj godini medicine. Za nju je to bila jedna prekrasna avantura na kojoj se susrela sa mnoštvom korisnih informacija, stekla nova poznanstva i dobila želju da u narednom periodu postane članica Udruženja studenata medicine BoHeMSA: “Na ovakav način dolazimo u kontakt sa vještinama koje će biti neizostavni dio našeg zanimanja, te na neki način upotpunjujemo našu praktičnu nastavu, koja je svakako bila velikim dijelom ograničena zbog aktuelne situacije sa pandemijom. Svakako  da je izrazito važan angažman stručnjaka iz prakse na projektu jer se radi o vrhunskim ljekarima koji sa nama mogu podijeliti svoja radna iskustva. To za nas student predstavlja dodatnu motivaciju da se usavršavamo, te da se jednog dana nađemo na njihovom mjestu u funkciji edukatora, koji svoje znanje nesebično prenose na mlađe naraštaje.”

Iz BoHeMSA-e se nadaju da će se u narednim godinama na njihove projekte koji su zasnovani na realnim potrebama studenata medicine prijavljivati sve više studenata kako bi praktičnim vještinama potkrijepili svoje teoretsko znanje i na neki način već bili osposobljeni za izvođenje određenih procedura pri samom završetku studija.