Poptpisani ugovori o dodjeli finansijske podrške iz Fonda Volim svoj grad

 

Predstavnici 14 građanskih inicijativa potpisali su jučer ugovore o dodjeli finansijskih sredstava podrške iz Fonda Volim svoj grad u ukupnoj vrijednosti od 48.713,00 KM. Sredstva su dodijeljena u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost”, koji Fondacija tuzlanske zajednice provodi u partnerstvu sa Porticus Fondacijom.

Jedan od potpisnika ugovora je EESTEC (Udruženje studenata elektrotehnike Evrope) Lokalni komitet Tuzla za projekat “EPM vol. 3: MobileHub”. Radi se o višesedmičnom projektu kroz koji će studentima biti omogućeno usavršavanje, ali i biti omogućen kontakt sa budućim poslodavcima, što se već pokazalo kao uspješno.

- Okupit ćemo studente sa različitih fakulteta i omogućiti im da kroz radionice steknu nove vještine i usavrše postojeće. Glavni cilj pored njihovog međusobnog povezivanja jeste da studenti dođu u kontakt sa kompanijama koje sarađuju s nama na projektu, pogotovo kroz dio projekta koji obuhvata takmičenje iz programiranja, gdje su predstavnici tih kompanija u žiriju. Izvrsna je prilika i da studenti ostvare praksu možda, ali i zaposlenje. Već imamo studenata koji su se zaposlili kroz kontakt koji su ostvarili na našem projektu, poručila je Amina Fazlić, predsjednica udruženja EESTEC Lokalni komitet Tuzla.

Drugi projekat koji je podržan jeste projekat “Edukacija - trajna investicija”, za koji je Neformalna grupa Razvojni tim Osnovne škole "Puračić” potpisala ugovor vrijedan 3.960,00 KM za projekat “Edukacija - trajna investicija”. Istraživanjem koje su proveli u svojoj zajednici ustanovljeno je da veliki broj roditelja djece koja pohađaju školu ima samo završenu osnovnu školu, od kojih značajan dio samo četiri razreda. Njihovom edukacijom, prema mišljenju aplikanata, pomoći će se da djeca budu bolji učenici.

- Nama su primarna djeca od 1. do 4. razreda, jer u tom periodu oni usvajaju radne navike, navike učenja, razvijaju interese i tada im je podrška roditelja jako potrebna. Pokazalo se da djeca iz ovakvih porodica imaju slabiji uspjeh u učenju, slabije su motivisana i zainteresovana, i mi želimo osnažiti njihove roditelje, majke prvenstveno, da budu u stanju da pomognu djecu sa zadaćom i različitim zadacima, kaže Alma Buljubašić, nastavnica u OŠ Puračić.

Na Javni poziv za podršku projektima organizacija, javnih ustanova i neformalnih grupa građana sa područja Tuzlanskog kantona pristiglo je ukupno 33 aplikacije, a 15 podržanih projekata najbolje odgovaraju na potrebe lokalne zajednice u sljedećim oblastima: očuvanje prirode, briga o okolišu i klimi, kvalitetno obrazovanje i cjeloživotno učenje, smanjenje nejednakosti i ljudska prava, te očuvanje zdravlja. Male inicijative koje građani pokreću u svojim zajednicama često su početak rješenja većih problema, jer će realizacija ovih projekata u narednom će periodu doprinijeti uspostavljanju bolje saradnje između civilnog, biznis i javnog sektora, te unaprijediti uslove života u zajednicama u TK.

Rezultati podrške Fonda Volim svoj grad

Rezimei podržanih projekata