preloader__image

Današnjim uvođenjem izviđača radova u gradilište i simboličnim polaganjem kamena temeljca i zvanično su započeli radovi na Centru za demokratiju i aktivno građanstvo, kojeg Fondacija tuzlanske zajednice gradi u okviru projekta „Jačanje civilnog društva i demokratske kulture u Tuzlanskom kantonu“ u partnerstvu sa Mrežom aktivnih zajednica uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju SR Njemačke i Freudenberg fondacije.

Kulminacija je ovo dvadesetogodišnjeg predanog rada Fondacije tuzlanske zajednice u Tuzli, Tuzlanskom kantonu i šire. Prostorije centra će se koristiti za edukacije, organizacije događaja i susrete mladih. Bit će to mjesto gdje će se svi okupljati, učiti, rasti i podržavati jedni druge.

Svjesni činjenice da se prostor za razvoj i djelovanje građanskog sektora stalno sužava zbog pojačane političke, ekonomske i socijalne krize u BiH, a da organizacije civilnog društva često preuzimaju važne uloge u socijalnom sektoru, posebno u kriznim situacijama, realizacijom projekta Fondacija sa partnerima želi doprinijeti unapređenju okruženja za podršku aktivnom civilnom društvu i društvenim inovacijama koje su usmjerene održivom, ekološkom i inkluzivnom razvoju Tuzlanskog kantona.

Grad Tuzla je prepoznao vrijednost Centra za demokratiju i aktivno građanstvo, te će u njegovoj izgradnju učestvovati tako što će dodijeliti zemljište i voditi postupak pribavljanja potrebnih dozvola, dok će Fondacija tuzlanske zajednice donatorskim sredstvima finansirati izgradnju centra.  

Izgradnjom Centra za demokratiju i aktivno građanstvo stvoriti će se prostor za jačanje međusektoralne saradnje i mehanizama za podršku odgovornim, poduzetnim i aktivnim organizacijama civilnog društva, mjesnim zajednicama i pojedincima u oblastima održivog razvoja, socijalnog dijaloga, zagovaranja za prava ugroženih i društvenog poduzetništva. 

Centar će imati multifunkcionalni karakter, nekoliko multimedijalnih sala i sala za sastanke, kancelarijske prostorije. Prostor centra će se koristiti za edukacije u oblasti upravljanja projektima, odgovornog upravljanja finansijama i organizacijama, poduzetništva, projekt menadžmenta. Osim toga, koristit će se i za organizacije događaja, susreta omladinskih udruženja, poslovnog i javnog sektora te međunarodnih i drugih donatora, ali i kao „co-working“ prostor za predstavnike organizacija i građana, posebno mladih koji su aktivni u civilnom društvu.

Zvanični završetak radova očekuje se 24. decembra 2024. godine.