preloader__image

Prof. dr. Damir Arsenijević o mentalnom zdravlju razgovarao sa stipendistima Fonda Prometej

Očuvanje mentalnog zdravlja bilo je tema predavanja koje je prof. dr. Damir Arsenijević održao tuzlanskim studentima u Domu mladih Tuzla u organizaciji Fonda za stipendiranje “Prometej”, koji ove godine peti put stipendira studente. Profesor Arsenijević je skrenuo pažnju na činjenicu da trenutni društveno-politički poredak u Bosni i Hercegovini i autoritarni etnokapitalizam, koji je na snazi, predstavljaju plodno tlo za svakodnevno kršenje normi zaštite i brige, gdje je mentalno zdravlje ljudi prvo na udaru.

- Ovo obuhvata širok raspon nasilja i brutalizacije društva - od mobinga na poslu do primoravanja populacija da trpe ekološko nasilje zbog kojeg prijevremeno umiru. Govoriti o mentalnom zdravlju u ovakvom kontekstu je politička odluka i politička pozicija iz koje se promišlja alternativa postojećem poretku. Upravo je ova sesija pokušala dati odgovor na pitanje kako da zajedno pravimo jednu takvu alternativu, poručio je prof. Dr. Arsenijević.

Fond za stipendiranje “Prometej” je osnovan 2017. godine u okviru Fondacije tuzlanske zajednice i ima za cilj pomoći perspektivnim studentima Univerziteta u Tuzli da lakše završavaju studij, ali i da kroz aktivno djelovanje u društvenoj zajednici promoviraju vrijednosti građanskih sloboda, demokratije, solidarnosti, antifašizma i sekularizma. Upravo su ovakve stipendije i prilike za studente, kroz koje se njeguju vrijednosti iz kojih će proisteći alternative, krucijalne u današnjem vremenu, poručio je prof. dr. Arsenijević.

U razmrvljenom društvu kao što je naše treba proizvoditi nadu

- Sve ove vrijednosti su napadnute danas, napadnute su posljednjih 30 godina, i pred njima se sve više uzmiče. Lijeve ideje pokušavaju da naprave neki iskorak, ali je globalni trend da su povlačenju pred nasiljem kapitala, koje je značajno. A upravo je najveći problem što kapital ne vrednuje ljude, nego ih obezvrjeđuje i onda ih kao resurs pokušava maksimalno iskoristiti. U kontekstu BIH je to važno zato što je društvo razmrvljeno, konstantno se rasipa, proizvodi se anksioznost i beznađe i osnovno je pitanje kako možemo proizvoditi nadu u ovom kontekstu. To možemo kroz edukaciju mladih i promociju ovih vrijednosti, kazao je prof. Dr. Arsenijević.

Predavanje je organizovano s ciljem jačanja kritičkog promišljanja mladih, kao jedno od mnogobrojnih predavanja i radionica koje osnivači Fonda za stipendiranje “Prometej” obezbjeđuju stipendistima, ali i članovima Omladinske banke Fondacije tuzlanske zajednice obezbijede, u toku jednogodišnjeg perioda stipendiranja. Trenutno je otvoren javni poziv u okviru kojega će po peti put biti stipendirani studenti Univerziteta u Tuzli stipendijama u iznosu od 1.800 KM godišnje. Svi zainteresovani studenti više informacija mogu pronaći OVDJE.