preloader__image

Djeca u Lisovićima ujedinila kompletnu zajednicu

Područna škola u Lisovićima (O.Š. Podorašje), naselju udaljenom 20 km od centra Srebrenika, jedna je od starijih obrazovnih ustanova na području ove općine. Kompletna lokalna zajednica udružila se i ovaj oronuli stari objekat u potpunosti renovirala. 35 učenika sada na nastavu ide sa osmijehom, bez bojazni od urušavanja krova, bez straha i hladnoće tokom korišenja vanjskog toaleta i bez prljave zadimljene učionice u kojoj se ložilo.

Unutarnji toaleti, nova stolarija, krov i podovi, grijanje na pellet, te formiranje biblioteke, učinili su ovu školu pristojnim mjestom učenja, no do ovih rezultata dolazilo se postepeno i uz veliko zalaganje lokalne zajednice.

Zbog maminih priča zasukao rukave i obnovio školu 

Direktor ove škole, Armin Hrustić, smatra da je to bila njegova obaveza, ali dodatni motiv bile su mamine priče koje je upijao kao dječak: „Moja mama je išla u ovu školu i uvijek mi je pričala najljepše priče iz svojih školskih dana. Ta njena ljubav prema drugarima i školi ostala  mi je urezana u sjećanje. Jako me rastužilo stanje koje sam zatekao kada sam počeo raditi ovdje kao nastavnik, tako da sam odlučio pokušati. Nisam uvijek bio siguran da ćemo uspjeti, ali ljudi u ovakvim malim zajednicama su jako bliski i na kraju uvjek zajednički iznesu sve. Kada smo dobili donaciju u materijalu da radimo na vanjskom uređenju škole, cijelo selo je stalo iza nas. U jednom momentu 27 muškaraca je radilo danima, dok su žene donosile osvježenje i hranu. Shvatio sam da zajedno možemo uraditi doslovno sve. To je danas zaista rijetkost.“

Međusektoralna saradnja od ključnog značaja

Ova mala škola jedini je objekt oštećen u zemljotresu 2019. godine, pa su poboljšanje sigurnosnih uslova za djecu svi objeručke prihvatili, priča naš sagovornik, objašnjavajući kako su mališani iz ove škole ujedinili i povezali sve aktere zajednice. MZ Lisovići članica je Mreže aktivnih zajednica, koja je proces organizovanja učila kroz Mrežu, a uz podršku FTZ kroz nekoliko malih intervencija i pomoć drugih donatora uspjelo se uraditi mnogo toga. Tako je podršku dalo i Ministrstvo obrazovanja i nauke TK, lokalni biznismen Fahir Zukić Butro koji se uvijek rado odaziva i pomaže sve lokalne akcije i Izudin Ahmetović biznismen porijeklom iz Lisovića koji živi i radi u Švicarskoj.

Zimi bilo skoro nemoguće održavati nastavu

Anela Zukić, učenica četvrtog razreda oduševljena je izgledom škole, posebno činjenicom da sada škola ima i boiblioteku:“Svi smo jako sretni! Prije kada je padala kiša mi budemo mokri ili kada je snijeg bude nam hladno, stepenice budu klizave... Sada imamo wc tu, u školi. Mene posebno raduje nova biblioteka, već sam pročitala dvije lektire.“

Iako su roditelji uvijek bili angažovani, nakon niza uspješnih projekata sada nove inicijative dolaze i od njih. Uskoro planiraju uređenje školskog dvorišta, sadnju cvijeća i akciju čišćenja.

„Trudimo se da doprinesemo svemu što se dešava u školi i generalno našoj zajednici. Puno nam znači to što su djeca zadovoljnija i što su uslovi za rad u školi sada mnogo bolji. Kada uredimo dvorište škola će zasjati u punom sjaju“, priča Mirela Mešić, mama učenice trećeg razreda.

U manjim sredinama škola okuplja ljude

Jedan od volontera koji nesebično poklanja svoje vrijeme i vještine za opšte dobro je Adnan Muratović, po profesiji profesor tjelesnog odgoja i sporta. U ovoj školi odradio je pripravnički staž, pa motivacije nije nedostajalo. Kaže da se svi znaju i da se lako okupe, posebno kad pomoć treba djeci: „Ja lično vodim košarkaške treninge kao volonter. Iako nemamo dvoranu, trudim se da radim s djecom kad je toplije vrijeme, jer mladih ima i žele da treniraju. Nema boljeg ulaganja nego u obrazovanje i sport. Mislim da posebno škola u manjim sredinama povezuje ljude. Naša škola je sada lijepa, a mogu misliti koliko je tek lakše i ugodnije učiteljima i djeci.“ 

Učiteljici Žani Mešić, koja već 20 godina ispraća generacije iz ove škole, rad je nakon realizacije ovih projekata znatno olakšan. Tvrdi da se svi bolje osjećaju, da su učenici oduševljeni, te da mnogo paze da ne oštete nove stvari. Poboljšanje higijenskih i sigurnosnih uslova poseban je osjećaj zadovoljstva, objašnjava Mešić, jer ova djeca, kao i sva druga, zaslužuju normalne uslove za školovanje. Sada joj je jednostavno „milina doći u školu i raditi".

 

*Projekt renoviranja škole podržan je od strane FTZ kroz Fond za aktivne zajednice. Ukoliko želite pokrenuti slične inicijative i intervencije u svojoj zajednici u FTZ trenutno je otvoren javni poziv Fond Volim svoj grad: https://www.fondacijatz.org/page/39/1096

***Dijeljenje sadržaja sa web stranice Fondacije tuzlanske zajednice dozvoljeno je pod sljedećim uslovima.