preloader__image

Fond za stipendiranje “Prometej” i ove godine preko javnog poziva, koji ističe 6. novembra, stipendira društveno angažovane studentice i studente Univerziteta u Tuzli godišnjom stipendijom

Azra Čičkušić, odnedavno diplomirana psihologinja, još od srednjoškolskih dana je bila društveno aktivna kroz različite aktivnosti u zajednici. Volonterski staž je godinama odrađivala nesebično, nudeći široj i užoj zajednici svoje vrijeme i posvećenost, a pri tome od zajednice ne tražeći ništa zauzvrat. Međutim, kada je prošle godine čula da Fond za stipendiranje “Prometej”, koji godišnjim stipendijama od 1.800 KM nagrađuje društveno aktivne studente, odlučila se prijaviti.

- Nisam se dosad prijavljivala za druge stipendije, jer uvijek sam mislila da ima studenata kojima je to možda potrebnije, ali kada sam vidjela da je ova stipendija kao stvorena za nekoga poput mene, odmah sam se prijavila, kaže ova mlada studentica.

Ono što ju je posebno motivisalo da se prijavi jeste poruka Fonda “Prometej” da se društveni angažman na kraju isplati, jer su aktivni članovi zajednice ustvari nosioci razvoja i emancipacije bosanskohercegovačkog društva.

- Mnogo mi je značila ova stipendija, jer sam konačno imala svoj novac i uvijek sam znala da imam novca za potrebe koje imam kao studentica, ali i kao mlada osoba. Roditelji su tu naravno, ali ovo je dodatno motiviralo i mene da nastavim sa društvenim angažmanom i da se nagradim za uspjehe koje postižem. Ja u svom dosadašnjem volonterskom radu nisam nikada očekivala nikakve nagrade, radila sam za sebe, ali lagala bih kad bih rekla da mi nije značilo kada je neko to odlučio na ovaj način vrednovati i nagraditi me za sve što sam dosad uradila, kaže Azra.

Osim Azre Čičkušić, prošle akademske godine stipendiju su dobile Dženita Joldić i Elma Mehanović, studentice Medicinskog fakulteta, i Melina Hodžić, studentica Fakulteta elektrotehnika. Ono što ih je opredijelilo da se prijave za stipendije jeste iznimno jednostavan postupak apliciranja.

- Proces apliciranja je mnogo jednostavniji nego kod ostalih fondova i to me je iznenadilo. Bilo je dovoljno napisati CV sa pobrojanim društvenim aktivnostima, motivacijsko pismo i jedan esej, za što jedva da treba jedan cijeli dan. Osim toga, intervju koji smo imale sa komisijom koju čine i osnivači Fonda bio je zaista zanimljiv i imponovalo mi je da neko zaista želi čuti moje mišljenje o nekim od najvažnijih stvari i pojava u našem društvu , poručuje Elma Mehanović, koja dolazi iz porodice gdje jedan roditelj radi i koja je od stipendije uspjela kupiti i knjige za studij.

Godišnja stipendija u iznosu od 1.800 KM se isplaćuje u jednakim mjesečnim ratama po 150 KM. Za jednog studenta, smatra Melina Hadžić, ovo je sasvim dovoljno da zadovolji svoje potrebe.

- I u mojoj porodici je jedan roditelj zaposlen, tako da s te strane bilo kakav dodatni novčani doprinos zaista pomogne porodici.  Ja sam pomoću tih sredstava uspjela uštedjeti i otići na neka putovanja koja su ujedno bila i radionice. To su neke sitnice za koje i ne biste mogli tražiti novac od roditelja, ali kad sebi to možete priuštiti, kad znate da ste to zaslužili zahvaljujući svom doprinosu u društvu, onda zašto to i ne iskoristiti, kaže Melina Hadžić.

Iste prilike koje su naše sagovornice iskoristile na najbolji mogući način, sada mogu iskoristiti i drugi studenti Univerziteta u Tuzli, jer je do 6. novembra 2022. godine otvoren novi javni poziv za apliciranje za stipendiranje u okviru Fonda Prometej. Sve dodatne informacije moguće je dobiti na web stranici Fondacije tuzlanske zajednice.