preloader__image

Tri djeda iz Donje Obodnice izgradnjom dječijeg igrališta oživjeli selo

U malim, zapostavljenim zajednicama potrebe djece su najčešće ono što okuplja i ujedinjava ljude, jer za dobrobit djece uvijek se složno radi. Dodatni problem s kojim se mještani sela susreću je odlazak stanovništva u potrazi za poslom, pa nerijetko u selima ostaju samo stariji mještani, koji željno iščekuju vikende kada ih posjećuju porodice.

Nažalost, zbog obaveza i tempa života mladih te posjete su sve rjeđe, a zbog nepostojanja sadržaja za djecu kakve imaju gradovi, unuci često nevoljko posjećuju djedove i nene. Tahir Huremović, Fehrat Kovačević i Novalija Huremović su tri djeda koji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke i vođeni istom vizijom pokušati nešto promijeniti. Budući da je u njihovom selu, Donjoj Obodnici, seoski Vakuf decenijama unazad bio mjesto okupljanja djece i mladih, odlučili su taj dio u selu pretvoriti u dječije igralište.

Bezuslovna ljubav i predah od školskih obaveza

„Ja sam se kao dijete igrao na istom ovom mjestu. I danas dan se ovdje igraju djeca, iako ih je nažalost sve manje i manje. U izgradnju igrališta krenuli smo iz želje da naše selo opet vrvi od djece i da naša unučad, sva naša djeca, imaju volju da ponovo posjećuju selo. Djeca danas odmah traže internet, što ja razumijem i normalno je, ali treba napraviti pauzu s vremena na vrijeme. Suština druženja je na selu i u prirodi“, objašnjava Tahir Huremović.

Poticanje bliskih odnosa, uprkos fizičkoj udaljenosti, neprocjenjiva je vrijednost svakog djetinjstva. Stari članovi porodica mogu biti pozitivni uzori i mogu pružiti osjećaj kulturne baštine i porodične istorije. Osim što svojim unucima pružaju bezuslovnu ljubav, ovim djedovima u srcu su najbolji interesi. Fehrat Kovačević, na novo igralište redovno dovodi svoju praunuku. Njegov blag pogled i iskren osmijeh upućen praunuci govori sve. Za svoju djecu dao bi sve, priča nam: „Čim sam čuo za ovu akciju, došao sam da se pridružim. Napravio sam klupe i koš. Danas je tu samnom moja praunuka. Ona je presretna, a meni je drago da je sada imam gdje dovesti. Inače često čuvam dva unuka i nju. Ranije nismo imali gdje otići kad izađemo napolje. Kad nemate nikakvog sadržaja, onda jedno ovakvo mjesto za djecu znači puno i tu se okupljamo svi, ne samo djeca.“

Kulturna baština i porodična istorija

Novalija Huremović, također je jedan od mještana koji su realizovali projekat uređenja igrališta. On smatra da je infrastruktura u selu jako loša, pa se rado odazvao akciji i sretan je da se ovaj zapušteni komad prostora uredio, oživio i spasio od zaborava: “Mi ovo smatramo ozbiljnim problemom i jednim od mogućih razloga odlaska naše djece u grad, susjedne opštine pa i države. Mojih dvoje unučadi nažalost sad živi van BiH, ali ja sam ipak sretan da ćemo to malo vremena koje imamo kada me posjete moći provoditi u igri s drugom djecom iz sela. Prošli put kad su bili samo sam ih vodio u šetnju po putu, a sada se igraju od jutra do mraka. Ja sjedim pored i uživam koliko i oni. Puno mi je srce kad su sretni. I još mi je draže što znam da sam bio dio ove priče i svojim rukama s prijateljima sve napravio“.

Igrališta kao centar okupljanja svih generacija u selu

Ova tri penzionera, tri djeda, smatraju da su vremenom ljudi počeli gubiti dodir sa svojom tradicijom, pa im je to bio dodatni motiv da svoje mlađe članove porodica na naki način pokušaju zadržati bliže sebi. Uprkos trendu odlaska, lokalnu školu pohađa nešto više od stotinu mališana, pa je upravo zbog toga ova inicijativa bila odgovor na konkretnu potrebu zajednice. Ovo igralište izgrađeno zajedničkim snagama, mještani posebno čuvaju i održavaju, jer im nudi mnoštvo blagodati. Nezamjenjiv je prostor okupljanja, pa je ovaj mali park već popularan i među stanovnicima okolnih sela, mladima i starijima, a mi se nadamo da će iz ovih druženja proizaći nove ideje i nove granđanske inicijative.

Upravo to je ono što kroz Fond Volim svoj grad, kroz koji je podržan ovaj projekat, želimo osnažiti – građanski aktivizam i ljubav prema svojoj zajednici.

*** Dijeljenje sadržaja sa web stranice Fondacije tuzlanske zajednice dozvoljeno je pod sljedećim uslovima.