preloader__image

Radujemo se novim idejama mladih

Članovi odbora Omladinske banke tokom proteklog mjeseca prošli su trening “Kako odlučivati u Omladinskoj banci”. Preko 80 mladih ljudi, većinom srednjoškolaca, podijeljenih u 5 skupina u skladu sa epidemiološkim preporukama, u trening kući Labirint naučili su kako na demokratski način odlučivati o podršci projektima s kojima na javne pozive Fondacije tuzlanske zajednice apliciraju udruženja mladih.

Ovo je jedna od prvih ali i najvažnijih edukacija za mlade članove i članice odbora koji su ove godine odlučili dati svoj volonterski doprinos razvoju zajednice i omladinskog sektora u Tuzlanskom kantonu. Mladi uče o demokratskom i transparentnom donošenju odluka kako bi mogli odgovorno upravljati sredstvima namijenjenim za podršku inicijativama svojih vršnjaka. Velika je to odgovornost za mlade ljude ali i prilika za iskustveno učenje jer u Omladinskoj banci sve je koncipirano na modelu ˝mladi za mlade˝.

 

Mladi za mlade

Treninge su po prvi puta, uz pomoć iskusnijih koordinatora, održali novi koordinatori odbora OB-a: Gloria Brkić, Elma Gazetić i Emir Sprečak, koji su prije i sami bili članovi odbora Omladinske banke. Uz podršku koordinatora Marka Divkovića i Jasmine Paočić, kreirali su jake timove koji će u narednom periodu biti pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici.

Gloria Brkić, osamnaestogodišnja učenica srednje Medicinske škole u Tuzli prošle je godine bila članica odbora. To iskustvo joj je olakšalo rad na poziciji koordinatorice jer poznaje potrebe članova odbora. Još je tada željela postati osoba koja će prenositi znanje i raditi s mladima: “Mladi na treningu uče kako da na objektivan način odlučuju o projektima mladih i kako da prepoznaju da li je neki projekat dobar za zajednicu. Pored toga imat će odgovornost da sami nadgledaju realizaciju projekata koje podrže. Nije lako doći u nepoznat ambijent gdje ne znate nikoga, tako da sam sretna da smo se već na prvom treningu riješili treme.”

Elma Gazetić se super osjećala u ulozi koordinatorice i kaže da nikad nema tremu jer uvijek radi opušteno. Fino se uklopila sa članovima odbora i vrlo je zadovoljna treningom i prilikom da ga vodi.

“Članovi odbora naučili su da donose odluke objektivno, gledajući na to da su projekti iz prioritetnih oblasti poziva, da poštuju druge i drugačije, te da svi u odboru imaju pravo da odlučuju. Mene zadivljuje ovakav način rada i pristupa ljudima. Pandemija nas je otuđila, ali Omladinska banka je meni tu otuđenost olakšala, jer mi je pružila mogućnost da se družim sa vršnjacima na siguran način. Možda zvuči čudno, ali za mene su ovo zahvaljujući OB-u divne godine”, priča ova sedamnaestogodišnja učenica srednje Medicinske škole u Tuzli.

Očekuju odlične rezultate

Odbor Omladinske banke u Tuzli je, u odnosu na odbore u Živinicama, Lukavcu, Kalesiji i Srebreniku najaktivniji, tako da je rad u ovim odborima nešto izazovniji, jer treba uložiti dodatan napor da se mladi ljudi aktiviraju. U odboru Srebrenik ima najmanje članova, ali za koordinatora ovog odbora, Emira Sprečaka, to je dodatni motivirajući faktor u radu i svaki uspjeh dodatno ga ohrabruje: “Svakodnevno se čujem sa članovima svog odbora i već imamo prijateljski odnos. Smijeh i šale su neizostavni dio OB-a, ali jako ozbiljno shvatamo rad, tako da se svi maksimalno zalažemo. Sreća se može naći u svemu, treba je samo znati izdvojiti. Kao dijete koje dolazi iz pasivne zajednice, puno mi znači što danas imam zadatak da motiviram druge na akciju. Jako puno sam se pripremao za trening, po prirodi sam optimista, tako da vjerujem da će ono što zajedno započnemo ove godine dati odlične rezultate.”

Novi koordinatori i članovi odbora OB-a vrijedno su se pripremali i organizovali kako bi u narednom periodu timski i odgovorno mogli razmatrati kojim projektima mladih će dati podršku. Javni poziv za projekte mladih otvoren je do 18. aprila. OB-ovci se nadaju inovativnim i uzbudljivim aplikacijama koje će zajednički s drugim mladim ljudima sprovesti u djelo u narednim mjesecima. Više o pozivu na linku: https://www.fondacijatz.org/page/39/1097

*** Dijeljenje sadržaja sa web stranice Fondacije tuzlanske zajednice dozvoljeno je pod sljedećim uslovima https://www.fondacijatz.org/page/41/13837