preloader__image

Simin Han – okosnica aktivizma i dobrih ideja

Simin Han, prigradska mjesna zajednica u istočnom dijelu Grada Tuzla, mjesto je nastanka Fondacije tuzlanske zajednice. Tamo je 2003. godine krenula sa radom Fondacija čiji su osnivači mještani Simin Hana, lokalne zajednice koja se po završetku rata suočila sa migracionim problemom, izazovom asimilacije izbjegličkog stanovništva i stvaranjem jedne kohezivne zajednice. Danas, 13 godina poslije, kao rezultat rada Fondacije, u Simin Hanu djeluju Društveno edukativni centar Agora i Trening kuća za mlade Labirint, a o potrebama i problemima u zajednici raspravljaju građani okupljeni u okviru Lokalne grupe za razvoj Simin Han.

Upravo ti ljudi, volonteri u gore navedenim centrima i zajednici, najjači su potencijal Simin Hana!

Aktivisti Simin Hana su i brojna udruženja poput Raft Eko kluba „Accent“, Biciklističkog kluba „Zmaj od Bosne˝, UHD Prijateljice, FK Sloga, a aktivne su i sekcije poput Aktiva žena, penzionera, šahista i drugih koji zajedno sa školom i Savjetom mjesne zajednice čine bogatijim i sadržajnijim društveni život u ovoj zajednici.

Proljeni sajam u Simin Hanu, april 2016.

Emina Beganović, dipl. farmaceut, članica UO UG Agora

Volonter sam u zajednici još od malih nogu. U aktivnosti Fondacije uključila sam se 2008. na Programu Omladinske banke, a kasnije i u drugim programima u kojima mi je Fondacija ukazala veliko povjerenje. Volonterskim angažmanom u zajedncii upoznala sam mnoštvo prijatelja, učestvovala na bezbroj edukacija, često imala priliku da s drugima podijelim svoja iskustva, putovala i učila. Kroz učešće u Programu za razvoj zajednice sam počela da doživljavam zajednicu u kojoj živim i da jednostavno budem ponosna na svoje mjesto, ljude i aktivnosti koje se ovdje nude.

 

Okosniica društvenih zbivanja u Simin Hanu jeste Društveno edukativni centar Agora kojim upravlja UG Agora, a čiji je osnivač i savjetodavna podrška Fondacija, kao što je i Organizaciji za djecu i mlade „Osmijeh za osmijeh“ koja upravlja Trening kućom Labirint.

Sabina Sinanović, izvršna direktorica UG Agora

Danas Društveno edukativni centar Agora ne samo da je javni prostor na usluzi udruženjima sa prostora lokalne zajednice Simin Han i njenim mještanima nego je i centar cjeloživotnog učenja i otvorenog obrazovanja koji  godišnje okuplja više od hiljadu korisnika različitih edukativnih kurseva. U Agori građani imaju priliku usavršiti svoje znanje stranih jezika, pohađati kurs informatike, muzičke ili kreativne kurseve, prisustvovatii ili sami organizovati različite edukacije iz sfere građanskog aktivizma, liderstva, komunikacije, poduzetništva, andragogije te organizovati druženja, igrati šaha ili samo popiti kafu. Za mještane, Agora je mjesto inspiracije, sigurnosti, podrške i prilika.

 

Saradnja škole i drugih institucija koje djeluju u zajednici sa građanima i udruženjima bitan je  segment razvoja zajednice. OŠ „Simin Han“ je od početka djelovanja Fondacije u Simin Hanu bila odličan partner za realizaciju projekata od kojih je šira društvena zajednica imala benefit. To je posebno bilo izraženo za vrijeme života i mandata direktora Osmana Hasića po kojem je nazvana sala za interaktivnu nastavu u Multifunkcionalnoj trening kući za mlade LABIRINT koja je smještena u potkrovlju objekta JU OŠ „Simin Han“.

Početkom 2015. godine, u saradnji sa školom i uz podršku velikog broja volontera i partnera, Fondacija je pokrenula kampanju kojom je napušteni prostor potkrovlja škole uređen i opremljen u skladu s potrebama mladih. Površina od 320 m2 iskorištena je tako da objekat raspolaže spavaonama sa 42 ležaja, multimedijalnom trening salom, kuhinjom i trpezarijom, dnevnim boravkom za odmor, posjeduje po dva toaleta i kupaonice, kao i pripadajući parking.

Volonterska regata na rijeci Krivaji u organizaciji Eko Raft Kluba „Accent“

Simin Han je primjer saradnje javnog, civilnog i biznis sektora što doprinosi harmoničnom okruženju u kome ni finansijska podrška ne izostaje. Samo u poslednjih pet godina Fondacija je kroz različite projekte u ovu lokalnu zajednicu uložila više od 100.000 KM.

Angažmanom volontera iz Simin Hana, a uz finansijsku podršku Fondacije, realizovan je veliki broj projekata u ovoj zajednici među kojima je bitno istaći organizaciju, sada već, tradicionalnog „Proljetnog sajma u Simin Hanu“, sanaciju klizišta u naselju Čaklovići, kao i nabavku terenskog medicinskog vozila za potrebe ambulante u ovom naselju.

Memorijalna biciklistička utrka „Tuzla 25. maj“ u organizaciji BK „Zmaj od Bosne“

Donirano vozilo 2011. godine za potrebe ambulante u Simin Hanu